Argentinië of zoals we officieel moeten zeggen de Argentijnse Republiek is een groot land in Zuid-Amerika dat officieel sinds 1816 bestaat. Argentinië is het grootste Spaanstalige land ter wereld en het grootste land in Zuid-Amerika. De ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci was de eerste Europeaan die langs dit gebied vaarde. Voor deze tijd leefden er enkele lokale volken zoals de Guaraní en de Diaguita. Al snel na de ontdekking van Zuid-Amerika stichten de Spanjaarden hier een kolonie op de plek van de huidige hoofdstad. Na enkele jaren oorlog werden de Spanjaarden uit het land verjaagd en ontstond in 1816 Argentinië. In de jaren die volgden waren er nog enkele oorlogen met buurlanden maar het nieuw gevormde Argentinië bleef zo goed als ongewijzigd.
In 1944 kwam de president Juan Perón aan de macht en zou hier elf jaar lang president blijven. Deze president werd wereldwijd voornamelijk bekend door zijn vrouw Eva Perron die door het hele land liefkozend Evita werd genoemd. Eva Perron zorgde in Argentinië er persoonlijk voor dat er stemrecht voor vrouwen kwam. In Nederland is Argentinië vooral bekend als het geboorteland van onze koningin Maxima. Dit doet het land echter te kort. Argentinië is het land van de tango, de gaucho’s en de Pampa’s. Door de uitgestrektheid van het land komen er grote verschillen voor tussen de verschillende delen van het land. Zo is het noordelijke deel van het land bedekt met tropisch regenwoud en ligt er op de hoogste toppen van het Andesgebergte eeuwige sneeuw.
Gemiddelde beoordeling van Argentinië
cultuur | wintersport | ||
vakantiegevoel | winkelen | ||
eten & drinken | uitgaansleven | ||
infrastructuur | natuur | ||
stranden | prijspeil | ||
winterzon | veiligheid |
De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Argentinië.
Argentinië informatie en tips
-
Het schiereiland Valdés is een populaire toeristische bestemming binnen Argentinië. Het schiereiland ligt in de provincie Chubut aan de Golfo de San Matías, de Golfo Nuevo en de Atlantische Oceaan. Op het eiland wonen zo goed als geen mensen en bestaat bijna geheel uit een nationaal park. In dit park leven enkele inheemse diersoorten zoals mara’s en nandoes.
Bezienswaardigheden
Er zijn in Argentinië vele duizenden bezienswaardigheden te vinden de één nog mooier en specialer dan de ander maar er is maar één echte bezienswaardigheid in het land, de Tango. Deze nationale dans van Argentinië is overal. Natuurlijk heeft Argentinië meer te bieden dan de Tango alleen. Denk hierbij maar aan de vele nationale parken die er in het land te vinden zijn. de bekendste zijn nationaal park Iguazú, Parque Nacional Nahuel Huapi, de natuurparken Ischigualasto en Talampaya en het nationaal park Los Glaciares. In het nationaal park Iguazú zijn de wereldberoemde watervallen Cataratas del Iguaçu te vinden. De bekendste museums van het land zijn het Museo Nacional de Bellas Artes, Museo Historico Nacional en Museo Evita in Buenos Aires. In de andere steden in Argentinië zijn tevens meerdere musea te vinden maar deze zijn minder bekend. Als je een reis maakt door Argentinië dan mag je het schiereiland Väldes niet overslaan. Op dit schiereiland leven vele duizenden zeehonden, zeeleeuwen en zeeolifanten en in bepaalde delen van het jaar komen hier orka’s en walvissen voor. Langs de oostkust komen er zelfs pinguïns voor. De steden Buenos Aires, Bariloche, Al Calafate, Mendoza, Ushuaia, Mar del Plata, Salta en Cordoba zijn de populairste bestemmingen in Argentinië.
UNESCO
In Argentinië zijn in totaal negen inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Vier vallen er onder de werelderfgoed natuur en de andere vallen onder de werelderfgoed cultuur. De eerste inschrijving in Argentinië vond in 1981 plaats. Het ging hier om het nationaal park Los Glaciares. In 1983 volgden de jezuïetenmissies van Guaraní. Dit zijn in totaal vijf complexen die allemaal in de eerste helft van de achttiende eeuw zijn gebouwd. Sommige van deze complexen liggen voor een deel in buurland Brazilië. Een jaar later werd het nationaal park Iguazú toegevoegd. In dit nationale park zijn onder andere de Cataratas del Iguaçu te vinden. Het Braziliaanse deel van dit park staat bekend als nationaal park Iguaçu
Pas vijftien jaar later werden de volgende inschrijvingen op de lijst toegevoegd. Als eerste de archeologische vindplaats Cueva de las Manos bij Río Pinturas en als tweede het schiereiland Valdés. Later volgden nog het Jezuïetenkwartier en Estancias van Córdoba, de natuurparken Ischigualasto en Talampaya. Als laatste werd in 2003 de vallei Quebrada de Humahuaca toegevoegd. Deze prachtige vallei is al vele duizenden jaren een belangrijke handelsroute. De vallei volgt de stroom van de Rio Grande.
Klimaat
Weersverwachting Argentinië
Er komt in Argentinië een grote diversiteit in klimaatsoorten voor. Het overgrote deel van het land heeft een woestijn of een steppeklimaat maar er komen ook mediterrane klimaten, maritieme klimaten, tropische klimaten en zelfs het hooggebergte klimaat voor. Hierdoor komen er grote temperatuur verschillen voor in Argentinië. Het oostelijke deel van Argentinië heeft een voornamelijk een warm of een gematigd maritiem klimaat dat sterk beïnvloed wordt door de Atlantische oceaan. Door deze invloed zullen er in dit deel van Argentinië niet snel extremen voorkomen. In het noordelijke deel van het land komt het tropische klimaat voor. De hoeveelheid neerslag bepaald in welke tropische klimaatsoort er per deel geld. De gemiddelde temperatuur ligt hier ronde de dertig graden Celsius. Het noordelijkste puntje van Argentinië bij de watervallen van Iguaçu heeft een tropisch regenwoud klimaat. Dit deel van Argentinië heeft hoge luchtvochtigheid cijfers. Het uiterste zuidelijke deel van het land heeft een koel maritiem klimaat en een toendraklimaat. Voor een toendra klimaat moet de gemiddelde temperatuur in één maand onder de min graden Celsius liggen. Op de hoogste toppen van het Andes gebergte komt het hooggebergte klimaat voor. In deze delen van het land zal zo goed als alle neerslag bestaan uit sneeuw. Mede hierdoor is dit deel van het land erg populair bij wintersporters. Het centrale deel van Argentinië heeft een combinatie van het woestijn en het steppeklimaat. Voor beide klimaatsoorten geldt dat er bijzonder weinig neerslag valt gedurende het gehele jaar. In Argentinië komt er een Föhnwind voor die hier Zonda genoemd wordt. Deze zeer droge wind zorgt vaak voor overlast aangezien hij vaak veel stof met zich meebrengt. Doordat Argentinië op het zuidelijke halfrond ligt zijn de seizoenen hier het tegenoverstelde als bij ons.
Bekijk ook: klimaatinfo Argentinië
Geografie
De Geografie van Argentinië is mede door de uitgestrektheid van het land net zo divers als het klimaat van het land. Het hoogste punt van het land de berg Aconcagua is 6962 meter hoog en is te vinden in het Andes gebergte. Dit gebergte vormt voor een groot deel de grens met Chili in het westen. In het noorden grenst het land aan Bolivia, Paraguay en Brazilië en in het noordoosten aan Uruguay. De grens met Paraguay wordt voor een groot deel gevormd door de rivier de Paraguay de grens met Uruguay wordt geheel gevormd door de rivier de Uruguay. De langste rivier van het land is de Paraná. Het oostelijke deel van Argentinië ligt voor het overgrote deel aan de Atlantische Oceaan. Argentinië claimt de tot het Verenigd Koninkrijk behorende Falklandeilanden en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. Tevens heeft het land een deel van Antartica geclaimd. Het zuidelijke deel van Argentinië staat beter bekend als Patagonië. Het zuidelijke deel van Chili behoord tevens tot dit gebied. Patagonië beslaat een groot deel van Argentinië, maar er wonen in dit deel van het land minder mensen dan dat er in de hoofdstad wonen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is hier twee personen per vierkant kilometer. Het noordoostelijke deel van Argentinië bestaat voornamelijk uit grasland. Dit deel van het land wordt ook wel de Pampa genoemd. De Pampa is het meest vruchtbare deel van Argentinië.
De grootse stad van het land is de hoofdstad Buenos Aires waar meer dan drie miljoen mensen wonen. Het grootstedelijk gebied van deze stad is het op één na grootste van Zuid-Amerika.
Reisadvies
Er gelden voor een reis naar Argentinië geen bijzondere reisadviezen. Het is echter verstandig om de arme wijken in de grote steden te mijden aangezien deze als onveilig voor toeristen beschouwd worden. in de hoofdstad Buenos Aires worden met regelmaat grote demonstraties gehouden. Deze kun je als toerist zijnde maar het beste mijden dit geld ook voor grote samenscholingen. De locale politie en het leger staan bekend om deze hardhandig uit elkaar te drijven. Net als in iedere grote stad ter wereld komen in de grotere steden van Argentinië gauwdieven en zakkenrollers voor. Wees vooral in drukke winkelstraten, in het openbaar vervoer en pleinen op je hoede
Als je een taxi neemt zorg er dan voor dat je genoeg kleine coupures bij hebt aangezien de taxichauffeurs in Argentinië erom bekend staan je vals wisselgeld terug te geven.
Reisdocumenten
Alle reizigers naar Argentinië dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig om Argentinië te bezoeken. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de Argentijnse ambassade in Nederland.
In het vliegtuig krijg je een inreiskaart die je volledig ingevuld bij de douane moet afgeven. Hiervan krijg je een kopie die je bij het verlaten van het land weer moet inleveren bij de douane.
Infotabel
Hoofdstad | Buenos Aires |
Telefoon (landcode) | 54 |
Internetdomein | .ar |
Taal/talen (officieel) | Spaans |
Taal/talen (spreektaal) | Spaans, Guaraní en Quechua |
Religie(s) | rooms-katholiek |
Tijdzone(s) | UTC-3 |
Tijdsverschil zomer | In Argentinië is het 5 uur vroeger dan in Nederland |
Tijdsverschil winter | In Argentinië is het 4 uur vroeger dan in Nederland |
Zomertijdregeling | nee |
Valuta | Argentijnse peso |
Links
Over Argentinië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Argentinië:
Argentinië informatie
Argentinië toeristische informatie
winterzon in Argentinië
wikipedia
[…] Een ander land wat tot slot ook zeker de moeite waard is om als backpacker naartoe te gaan is Argentinië. Een typisch voorbeeld van een land dat ook voorzieningen treft voor ecotoerisme en erg verassend […]
[…] van de wens van de vele toeristen die graag de tango willen leren dansen tijdens hun verblijf in Argentinië. Vaak worden er cursussen aangeboden met een lengte van 2 tot 8 weken. Zeker in de stad zijn er […]