Guerande zout

Guerande zoutfleurdesal

We kennen natuurlijk allemaal het zeezout uit de supermarkt. Prachtig mooie heldere grove kristallen. Verkocht als echt zeezout. En technisch gesproken is dit ook zo. De kristallen worden gedolven in ondergrondse mijnen en zijn de overblijfselen van wat vroeger ooit een zee is geweest. Wie echter voor het eerst Guerande zout proeft weet ineens dat dit eerder genoemde zogenaamde zeezout niets te maken heeft met het zeezout wat hier in Bretagne Frankrijk rechtstreeks uit de zee wordt gewonnen. Het Guerande zout wordt door sterren chefs beschouwd als een van de beste zoutsoorten in de wereld. Dit zout heeft dan ook echt smaak. Je proeft er echt de zee in terug. Het heeft ook niet al fabriekszout dezelfde heldere witte kleur, maar is licht grijzig. Het wordt verkocht als korrel, fijn gemalen of als Fleur de Sel. In de omgeving zijn allerhande lekkernijen te koop met het zeezout erin verwerkt. Vooral noga met zeezout is echt heel erg lekker. Het zeezout wordt in ondiepe poelen verzameld. Bij vloed lopen de zoutpannen over en bij eb droogt het water op en blijft het zout in de waterbekkens achter. Dit geeft ook aan het landschap een bijzonder karakter. De zoutmoerassen zijn dan ook voor menig schilder een inspiratiebron.

Keer terug naar de pagina over Frankrijk